İçeriğe geç

Çiftetelli Oyunu Hangi Yörenin

Çiftetelli hangi yöreye ait?

Çiftetelli, Anadolu ve Balkanlar’da yaygın olan 4/4’lük ritim ve bu ritim eşliğinde oynanan dansa verilen isimdir. Yunancada “tsifteteli” (τσιφτετέλι) olarak bilinir.

Ağır Çiftetelli nerenin?

Sakarya Ağır Çiftetelli efsane 💯🔥🔥🔥💥 #sakarya #çiftetelli #kesfetteyiz #öneçıkart #kesfet #sakarya #adapazarı #efsane #süper.

Çiftetelli halk oyunu mu?

Özellikle Kıbrısçık ilçesi halk oyunları ve kostümleri bakımından zengindir. Bu oyunlar şunlardır: Pıt Pıt (Erkek Adam), Zıplama (Gazel), Düz Oyun (Çiftetelli), Ah Karadeniz, Değirmen, Ziller, Yemeğimin Ucu, Ada Yolu, Halimem, Estireyim, Ördek, Karaköy Kaşık Oyunu.

Çiftetelli oyun nedir?

Çiftetelli, “göğüs ve karın sallama, boyun kırma oyunu ve bu oyunun müziği” olarak tanımlanmaktadır. Çiftetelli, tamamen eğlence amaçlı, ritim eşliğinde, vücut, omuz, göğüs ve bacak titreşimleri, kalça ve karın itme hareketleri, boyun bükme hareketleriyle oynanan bir oyundur.

Çiftetelli Türk mü?

Çentikli. Tsifteteli (Yunanca: τσιφτετέλι) veya Çiftetelli, Anadolu ve Balkanlar’a (özellikle Yunanistan’a) özgü bir ritim ve göbek dansıdır. Türkçe’de, kelime “çift telli” anlamına gelir ve bu müzik türünde uygulanan keman çalma stilinden türemiştir. Çentikli. Tsifteteli (Yunanca: τσιφτετέλι) veya Çiftetelli, Anadolu ve Balkanlar’a (özellikle Yunanistan’a) özgü bir ritim ve göbek dansıdır. Türkçe’de, kelime “çift telli” anlamına gelir ve bu müzik türünde uygulanan keman çalma stilinden türemiştir.

Hangi oyun hangi yöreye ait?

Hora: Trakya, Güney Marmara, Orta ve Batı Anadolu. Teke: Göller Bölgesi, Batı Akdeniz. Halay: Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, Orta Anadolu’nun doğusu. Bar: Kuzeydoğu Anadolu. Kafkaslar: Kuzeydoğu. Daha fazla makale…•15 Mart 2021

Samsun halk oyunu nedir?

Tespit edilen Samsun halk oyunlarının isimleri: Alaçam, Sarıkız, Tombul Gelin, Samsun sallama oyunları, Bafra, Sarıkız ikileme, Demirağa, Zirto, Kabadayı, Kasap, Samsun horonu, Tombul Gelin, Rumeli dik horonu, Köroğlu, Kızlar havasi, Çarşamba, Çiftetellisi . , Çarşamba maç havası, Çarşamba hoş geldin, sağırlar…

Topal oyun havası hangi yöreye ait?

Serçe (Topal Serçe), Kayseri ve çevresinde davul ve zurna ile oynanan hareketli bir oyun olup, zaman zaman oyuna seyirciler de katılabilmektedir. Oyun, Pınarbaşı, Tomarza ve Sarız bölgelerinde düğünlerde, eğlencelerde ve bazı törenlerde oynanmaktadır.

Keklik oyunu hangi yöreye aittir?

KEKLİK: Konya bölgesindeki çoğu köyde oyunlar anonimdir ve formdan ziyade irtic (doğaçlama, anında yaratma) temeli vardır. Hangi halk şarkısı söylenirse söylensin, bir kıtanın başlangıcı veya dans havasının başlığı olarak kullanılabilir.

Üç ayak halayı hangi yöreye aittir?

Üç Ayak Halayı, Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Karageban köyünde düğün ve bayramlarda davul-zurna eşliğinde 3-15 kişilik gruplarla, bazen kadın-erkek karışık gruplarla veya kadınlar kendi aralarında oynanan, daha çok erkek oyunu olarak kabul edilen bir sıra oyunudur.

Delilo hangi yöre?

Örneğin, Delilo Elazığ’da, Beşayak Adıyaman’da, Papuri Bitlis’te oynanır. Halaylar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Yörede Halay çekmeye “Dillan Çekme” denir.

Kaval havası hangi yöreye ait?

“Acıpayam’da buna ‘guval’ yani kaval havası, Milas’ta ise ‘kerip-karip’ yani garip havası denir” (Emnalar 1998: 352). Bu sadece gurbet temasını içermemekle birlikte, zamanla bölgede bu adlandırma bir gelenek haline gelmiştir.

Çiftetelli hangi şehrin?

Bilecik’in Bozüyük ilçesine bağlı Erekli köyünde bulunan Çiftetelli’de bazen beş, bazen on erkek, cura eşliğinde oyunlar sergiliyor.

Çiftetelli oyununda kullanılan müzik aletleri nelerdir?

Yöresel çalgılar davul, flüt, tef, bağlama, mızıka ve gaydadır. Oyunlar alım tipindedir. Bölgede oynanan oyunlar şunlardır: Ayancık Eymesi, Ayancık Çiftetellisi, Muhtar, Karasuda Pazar Var, Munise, Boyabat Pilavı, Deredeki Kuşluk, Boyabat Çiftetellisi, Gürcü Horonu ve Tütün.

Oynandığı yere göre oyun türleri nelerdir?

II) Oynandığı yere göre oyun çeşitleri. Çocuk oyunları, özelliklerine ve oynandığı yerlere göre farklı türlere ayrılır: Açık hava oyunları, salon oyunları. 1- Açık hava oyunları Bahçede, kırda; sokak, tarla, orman vb. gibi açık alanlarda oynanan oyunlara açık hava oyunları denir.

Çepik oyunu hangi yöreye aittir?

Coğrafi olarak komşu olan Elazığ ve Diyarbakır illerinde de görülen Çepik oyununun müzikal yönü kısmen benzerlik gösterse de farklı hareket ve duyguyu içinde barındırdığı tespit edilmiştir.

Kaval havası hangi yöreye ait?

“Acıpayam’da buna ‘guval’ yani kaval havası, Milas’ta ise ‘kerip-karip’ yani garip havası denir” (Emnalar 1998: 352). Bu sadece gurbet temasını içermemekle birlikte, bu adlandırma zamanla bölgede bir gelenek haline gelmiştir.

Keklik oyunu hangi yöreye aittir?

KEKLİK: Konya bölgesindeki çoğu köyde oyunlar anonimdir ve formdan ziyade irtic (doğaçlama, anında yaratma) temeli vardır. Hangi halk şarkısı söylenirse söylensin, bir kıtanın başlangıcı veya dans havasının başlığı olarak kullanılabilir.

Kaşık hangi yöreye ait bir oyun?

Girit adasında da oynanır ve halk arasında Türkçe “kaşık” sözcüğüyle ritim enstrümanı olarak anılır. Konya ve çevresinde yaygın olarak oynanan bu oyunun özelliği, dansçının elindeki tahta kaşıklarla kendine bir ritim yaratmasıdır. Kaşık oyunu bu bölgenin dışında güney, batı, kuzey ve doğuda da bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir