İçeriğe geç

Hangi Mahkeme Kararları Kesindir

Kesin mahkeme kararları nelerdir?

Hukuk sisteminde bir dava açıldıktan ve tüm itirazlar tüketildikten sonra mahkemenin kararı kesinleşir ve yasal sonuçları olur. Buna “kesin mahkeme kararı” denir.

Hangi karar kesindir?

Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlar üzerindeki uyuşmazlıklarda, Danıştay kararları, karara karşı yapılan itiraz üzerine kesindir. İnfazın durdurulması başvurusuna ilişkin kararlara karşı yapılan itiraz üzerine, itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddedilmesine ilişkin kararlar kesindir.

Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?

Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.

Bir mahkeme kararı ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.

Hangi kararlar kesin hüküm teşkil eder?

HMK 297/2. Madde hükmüne göre mahkeme her başvuru hakkında olumlu veya olumsuz karar vermek zorundadır ve Medeni Kanun’un 303/2. Maddesi. Maddede “Bir hüküm, ancak karar verilen dava veya karşı davada ileri sürülen iddialar bakımından kesin hüküm teşkil eder.” hükmü yer almaktadır. Hükümler fiyata dahildir.

İstinaf kararı kesin mi?

İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararına karşı yapılan itirazlar öncelikle incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konudaki kararı kesindir.

Hangi davalar İstinaf’a gitmez?

500 günden az para cezası gerektiren suçlar için “beraat hükümleri”. Bu hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-b). Özel kanunlardaki kesin hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-c).

Hangi kararlar İstinaf’a gider?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Danıştay kararı kesin midir?

7.1 Onay kararı Danıştay, yaptığı inceleme sonucunda kararın hukuka uygun olduğuna karar verirse, itirazın reddine karar verir. Bu kararla, idare mahkemesinin kararı kesin ve bağlayıcı hale gelir.

Yargıtay kararları hakimi bağlar mı?

Yüksek Mahkeme kararları bağlayıcı mıdır? Yüksek Mahkeme kararları, yapıldıkları kayıtlar açısından bağlayıcı olsa da, emsal kayıtlar açısından bağlayıcı değildir. Elbette, içtihatları birleştirmek için Yüksek Mahkeme kararları tüm mahkemeler için bağlayıcıdır ve Yüksek Mahkeme kararları arasında yalnızca bir emsal teşkil etmez.

AİHM kararları bağlayıcı mı?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin nihai kararına uymayı taahhüt etmişlerdir.”

Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?

Ceza ve hukuk mahkemesi kararları genellikle birbirini etkilemez. Bunun nedeni, hukuk ve ceza yargılamalarının yapısı, konuları, amaçları, delil değerlendirmesi ve usul yöntemlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Ancak, bireysel durumlarda ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkiler.

Kesin karar nasıl kesinleşir?

Kararın kesin olması için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, itiraz edilmeyen karar ancak itiraz süresi dolduğunda kesinleşir. Örneğin, ceza mahkemesinin kararı kesin bir karar değildir.

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Yargıtay’ın kararı kesin midir?

Başka bir deyişle, Yargıtay’ın rıza kararı, Yargıtay’ın istinaf mahkemesi olarak yaptığı inceleme sonrasında dosyada hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederek bölge mahkemesinin kararını onaması anlamına gelir. Sonuç olarak, sanık hakkındaki karar Yargıtay Ceza Dairesi’nin kararıyla kesinleşir.

Kesin olarak karar verildi ne demek?

Kesin karar nedir? Artık itiraz edilemeyen karara kesin karar denir. Kanun, çok basit konularda itiraz hakkını tanımaz. Bu istisnalar dışında, tüm kararların gözden geçirilmesini sağlamak için itirazlar oluşturulmuştur.

Kesinleşmiş mahkeme karari bozulur mu?

Bir mahkeme, nihai bir muhtıra ile belgelenen nihai kararını, yalnızca bir hata yaptığı için iptal edemez. Nihai kararla ilgili herhangi bir hata, kararı veren mahkeme tarafından düzeltilemez, bunun yerine olağanüstü bir yasal çözüm süreci olan duruşma mahkemesi tarafından düzeltilebilir.

Kesin mahkeme kararına itiraz edilir mi?

Olağanüstü kanun yolları, doğası gereği, kanunda belirtilen merciye temyiz başvurusunda bulunulabilen kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı kanun yollarıdır. Bölge adliye mahkemesi kıdemli savcısının temyizi de olağanüstü kanun yollarından biridir.

Kesin deliller nelerdir?

Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delillerle ispat edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir