İçeriğe geç

Çıraklık Şartları Nelerdir

Çıraklık için ne gerekli?

Çıraklık yapmak için aşağıdaki niteliklere sahip olmanız gerekir: En azından lise diploması veya İmam Hatip okulu. Yasalar çerçevesinde yapmak istediğiniz mesleğin gerektirdiği işi yapabilecek fiziksel ve sağlık durumunuzun iyi olması gerekir. Daha fazla makale…

Çıraklık okuluna kimler girebilir?

En azından ortaokul diploması olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. Başvurular 193 farklı şubeye yapılabilir. Teorik eğitim haftada bir gün okulda, beceri eğitimi ise haftada dört gün şirketlerde gerçekleşir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi ise 1 yıl sürer.

Çıraklık kimleri kapsıyor?

Lise mezunları (tüm lise mezunları yatay geçiş hakkına sahiptir), üniversite mezunları ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca çıraklık eğitimi kapsamında 181 meslekte çalışanlar kayıt yaptırabilir. Yaş sınırı yoktur.

Kimler çırak sayılır?

3308 sayılı Kanunun 3(b) maddesine göre çırak adayı, “çıraklık eğitimine başlama yaşına gelmemiş ve çıraklık döneminden önce iş ortamıyla tanışmış ve sanatı ve mesleği hakkında ön bilgiler almış kişi” olarak tanımlanmaktadır.

9. sınıf çıraklık maaşı ne kadar?

2024 Stajyer Ücreti ve Devlet Katkısı Başvurusu 2024 Ocak-Aralık Dönemi Net Ücret Stajyer Ücreti (Çalışan Sayısı 20 ve Üzeri) 10-11. Sınıf Öğrencileri)5.

2024 çıraklık Kayıtları Ne Zaman Yapılacak?

Başvurular okullara yapılmaya devam edecek. İkinci başvuru tercihleri ​​için duyuru tarihi 9 Eylül 2024 olacak. Bu alanlara kayıt yaptırmaya uygun öğrenciler 10-12 Eylül 2024 tarihleri ​​arasında başvuruda bulunabilecek.

Çırak maaşı ne kadar oldu?

Ocak 2024’te asgari ücretin 17.002,12 TL olarak güncellenmesinden bu yana çırak ve kalfaların maaşları da değişti. İşverenlerimiz çıraklarımızın hesaplarına en az 5.100,63 TL yatırmak ve makbuzlarını en geç takip eden ayın 8’ine kadar okul yönetimine şahsen teslim etmekle yükümlüdür.

Çıraklık parası ne kadar 2024?

Bir çırak ne kadar maaş alır? Çırağın maaşı, mesleki deneyim, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Eylül 2024’te ortalama mevcut çırak maaşı 17’dir.

Çıraklık okulu haftada kaç gün?

Çıraklık eğitimi; Çıraklar haftada bir veya iki gün mesleki eğitim merkezinde teorik eğitim, diğer günlerde ise işyerlerinde pratik eğitim alırlar. Tüm meslekler için eğitim süresi 4 yıldır.

Çırakların yıllık izni kaç gün?

Şirketler, çıraklara okul tatillerinde bir ay ücretli izin vermekle yükümlüdür. Çırak adaylarına ve çıraklara, teorik eğitimlerini aksatmadan, hastalık izni ve yıllık izin hariç olmak üzere, bir yıl içinde 30 gün ücretsiz izin verilebilir.

17 yaşında çıraklık sigorta olur mu?

5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı; Kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kolları için adına prim ödenmesi gereken veya adına prim ödenmesi gereken kişidir. Bu tanıma yaş dahil değildir. Bu nedenle 18 yaşını doldurmamış bir veya birden fazla kişinin sigortalı olmasında bir sakınca yoktur.

Çıraklık okulunda 15 tatil var mı?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun “Tatil” başlıklı 26. maddesinde: “İşletmelerde mesleki eğitim gören başvuru sahibi çırak, stajyer ve öğrencilere, tatillerde her yıl işletmelerce bir ay ücretli izin verilir. Ayrıca mazereti kabul edilenlere, okul müdürünün görüşü üzerine bir aya kadar ücretsiz izin verilebilir.” denilmektedir.

Çırak sigortası kaç TL?

2024 SGK İstisna ve Primleri 2024 PRİM VE İSTİSNA TUTARI İşkur Bursu Asgari Prim Tutarı 1.100,14 TL Çırak ve Yarı Zamanlı Öğrenci Asgari Prim Tutarı 600,08 TL En Düşük İşsizlik Ödeneği (Aylık)7.

Çıraklık eğitime kimler gidebilir?

Lise mezunları (şu anda ortaokulda okuyanlar geçiş yapabilir), üniversite mezunları ve çıraklık eğitimi kapsamına giren 142 meslekte çalışanlar. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre kayıt yaptıranlar kayıt yaptırabilir. Yaş sınırı yoktur.

Çırak öğrenci cumartesi çalışır mı?

Mesleğe bağlı olarak adaylar ve çıraklar haftada en az 8 saat teorik eğitim alırlar. Teorik eğitim haftada bir kez ve pazar günleri hariç olmak üzere mesai saatleri içerisinde gerçekleşir.

Çıraklık okuluna gitmeden ustalık belgesi alınır mı?

Mesleğini belli bir süredir icra eden kişiler herhangi bir eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi mesleğini belli bir süredir icra ediyorsa ve bunu SSI hizmet belgesi ile belgelendirebiliyorsa denklik belgesi alması gerekir.

Çırak maaşı ne kadar oldu?

Ocak 2024’te asgari ücretin 17.002,12 TL olarak güncellenmesinden bu yana çırak ve kalfaların maaşları da değişti. İşverenlerimiz çıraklarımızın hesaplarına en az 5.100,63 TL yatırmak ve makbuzlarını en geç takip eden ayın 8’ine kadar okul yönetimine şahsen teslim etmekle yükümlüdür.

Çıraklık parası ne kadar 2024?

Bir çırak ne kadar maaş alır? Çırağın maaşı, mesleki deneyim, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Eylül 2024’te ortalama mevcut çırak maaşı 17’dir.

Çıraklık okuluna nasıl kayıt olabilirim?

Başvuru koşullarını sağlamak kaydıyla, halihazırda bir şirkette çalışan veya şirkette çalışmayan ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes, kimlik bilgileriyle birlikte en yakın Mesleki Eğitim Merkezi’ne veya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne şahsen başvuruda bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir