Bitim işlemleri nelerdir?
Apre işlemi veya bitim işlemi, tekstil malzemelerinin apre tesisinden çıkmadan önce ön işlem ve boyama işlemlerinden sonra tabi tutulduğu tüm mekanik ve kimyasal işlemleri ifade eder.
Kalandırlama nedir?
Takvimleme, selüloz bazlı tekstil ürünlerinin ipliklerini cilalamak, yumuşatmak ve mühürlemek için kullanılan bir tür apre işlemidir. Kumaş, ısı ve basınç altında silindirler arasından geçirilerek uygulanır.
Terbiye işlemleri nelerdir?
Terbiye işlemleri en basit haliyle; ön işlem, boyama ve terbiye olarak sıralanır. Renklendirme boyama ve baskıyı, terbiye ise mekanik terbiyeyi (kuru terbiye) ve kimyasal terbiyeyi (ıslak terbiye) içerir.
Apre işlemleri nelerdir?
Terbiye, temel olarak kumaşa istenilen şekli vermek için boyama, örme ve dokuma gibi alanlarda kullanılan maddeleri ifade eder. Terbiye, kumaşı veya deriyi daha sonraki işlemlere hazırlamak için temizleme, cilalama, zımparalama, düzeltme ve kimyasal emdirme gibi işlemleri ifade eder.
Dinkleme işlemi nedir?
Dinking, kumaşları daha güçlü ve daha yoğun hale getirmek için kullanılan bir keçeleme işlemidir. Dinking kumaşlarda, çözgü ve atkı iplikleri görünmez. Genellikle dinking yünlü kumaşlara uygulanır. Bazen, yünlü kumaşlarda hafif boyama mümkündür.
Terbiye ne demek tekstil?
Terbiye işlemleri, ham maddenin dokuma fabrikasından çıkıp satışa hazır hale gelmeden önce geçtiği tüm işlemlerdir. Tekstil ürünleri açık elyaf veya iplik halinde de terbiye edilebilir. Ancak terbiye işlemleri genellikle kumaş halinde gerçekleştirilir.
Tekstilde sanfor nedir?
Sanforlama işlemi, %100 selüloz ve selüloz bazlı elyaflardan oluşan kumaşlara uygulanan son işlemdir. Sanforlama işleminin amacı, kumaşın genişlik-uzunluk oranını sabitlemek, ona bir tutamak vermek ve kırışıklıkları gidererek ütülenebilir hale getirmektir.
Kalenderleme işlemi nedir?
Takvimleme, selüloz bazlı tekstil ürünlerinin ipliklerini cilalamak, yumuşatmak ve mühürlemek için kullanılan bir tür apre işlemidir. Kumaş, ısı ve basınç altında silindirler arasından geçirilir.
Ön fikse işlemi nedir?
Ön sabitleme, ısı kullanarak tekstilin gerginliğini azaltma işlemidir. Bu, tekstil ürününe daha iyi mekanik özellikler kazandırır. Boyalar, boyama öncesinde önceden sabitlenmiş kumaşlara daha iyi nüfuz eder. Tüm sentetik iplikler ve kumaşlar (karışık kumaşlar veya tek lifler) önceden sabitlenmelidir.
Terbiyenin diğer adı nedir?
Marine etme, ete lezzet katma işlemidir. Diğer adı “marina”dır.
Termofiksaj nedir?
Termosetleme, sentetik elyaf ve karışımlarından üretilen tekstil ürünlerinin çekme eğilimini azaltmak ve elyaftaki iç gerginlikleri ortadan kaldırmak için sıcak ve kuru havanın kullanıldığı bir işlemdir.
Merserize makinesi ne işe yarar?
Sürekli merserize makineleri pamuklu kumaşların merserize edilmesinde kullanılır.
Tutum apresi nedir?
Yumuşaklık apresi, tekstil malzemelerine yumuşak bir dokunuş kazandırmak için uygulanan kimyasal bir apredir. Etkili yumuşaklık, namlu apreleme işleminde yumuşatıcılar kullanılarak elde edilir. Mekanik yollarla elde edilen sonuçlar tatmin edici değildir. Yumuşaklık, elyafın yapısal özelliklerinden biridir.
Keçeleşme nedir tekstilde?
Keçeleşme, yün ve hayvansal liflerin bir özelliğidir. Liflerin pullarının diğer liflerin pullarıyla birbirine geçmesiyle oluşur. Keçeleşme, işleme veya kullanım sırasında ısı, yıkama ve mekanik etkiler nedeniyle oluşur. Lifler birbirine dolanır ve dolaşık bir yüzey oluşturur.
Şardonlanmış ne demek?
Kaba kumaşlarda, hav yüksekliğini eşitlemek için kesme işlemi kullanılır. Tıraş, örme ürünlerde istenilen desenleri elde etmek için kullanılır.
Şardonlanmış ne demek?
Kaba kumaşlarda, hav yüksekliğini eşitlemek için kesme işlemi kullanılır. Tıraş, örme ürünlerde istenilen desenleri elde etmek için kullanılır.
Keten liflerine uygulanan ön terbiye işlemleri nelerdir?
Ön işlem, dokuma veya örme makinesinden çıktıktan sonra kumaşın yabancı maddelerden arındırılması için yapılan yakma, hidrofilizasyon, merserizasyon ve ağartma işlemlerini ifade eder.
Tekstil terbiye işçisi ne demek?
Tekstil terbiye teknisyeni, tekstil ürünlerinin kalitesini artırmak için gerekli işlemleri yapmaya yetkili kişidir. Tekstil ürünlerinin boyanması, kesilmesi, dikilmesi ve ütülenmesi gibi işlemler gerçekleştirilir.
Yaş terbiye nedir?
Islak terbiye işlemleri üç temel işlemden oluşur; yıkama, merserize etme, dolgulama, pürüzlendirme, kalenderleme, buharlama, vb. İşlemler kumaşın boyutlarını etkiler. Kaynatma, dekatize etme ve ısıyla ayarlama gibi işlemler kumaşa verilen özelliklerin fiksasyon yoluyla kalıcı olarak korunmasını sağlar.