Türkiye patates üretiminde dünyada kaçıncı sırada?
Türkiye dünya patates üretiminde %1’lik payla 16. sırada yer almaktadır. Dünya genelinde ortalama patates verimi 2.177 kg/gün iken ülkemizde üçüncü sırada yer almaktadır.
Patates nerede 1. sırada?
Dünya patates üretiminde 2021 yılında Çin 94,3 milyon tonluk üretimle ilk sırada yer alırken, Hindistan 54,2 milyon tonla ikinci, Ukrayna ise 21,3 milyon tonla üçüncü sırada yer alıyor.
Patatesin ana vatanı neresi?
Patates, Amerika kıtasına özgü bir bitkidir ve yabani türleri, ABD’nin güneybatı bölgesinden Şili’nin güney ucuna kadar, Orta ve Güney Amerika’nın geniş bir alanında bulunur.
Nerenin patatesi meşhur?
Niğde ve Nevşehir en ünlü şehirleridir. Konya, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum gibi illeri sıralamak mümkün. Bu illerin dışında da patates ekimi yapılmaktadır. Patatesin en meşhur olduğu iller Afyonkarahisar – İzmir (Ödemiş)’tir.
Dünyanın en büyük patates üreticisi hangi ülkededir?
Dünya patates üretimi 2017 yılında 19. sıraya yükseldi.
Türkiye patatesi nereden ithal ediyor?
200.000 ton patates için gümrük vergisi olmadan ithalat izni veren cumhurbaşkanlığı kararnamesi, patateslerin nereden ithal edilmesi gerektiği sorusunu gündeme getirdi. Patates tohumu üreten ve ticareti yapanlar, şu anda ithalat yapılabilecek üç ülke olduğunu söylüyor: İran, Kazakistan ve Mısır.
En lezzetli patates nerede yetişir?
Patates ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak en popüler yer İç Anadolu bölgesidir. Patates yetiştiriciliğinde öne çıkan illerimiz Niğde ve Nevşehir’dir. Niğde ve Nevşehir’den sonra gelen illerimiz Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Trabzon, Sakarya ve Erzurum’dur.
Patatesi hangi ülkeden alıyoruz?
Dünya patates ithalatında Belçika 2,8 milyon ton ithalatla ilk sırada yer alırken, Hollanda 1,6 milyon ton ithalatla ikinci, Almanya ise 610 bin ton ithalatla üçüncü sırada yer alıyor.
En iyi kızartmalık patates hangisi?
Patates kızartması için en uygun çeşitler Afyon Agria veya Dutch Agria’dır.
Patates’i ilk kim icat etti?
Patatesten ilk kez 1590 yılında İsviçreli botanikçi Gaspard Bauhin botanik literatüründe söz etmiştir.
En verimli patates tohumu hangisi?
İklim koşullarına dayanıklılığı ve maksimum verim oranı ile bilinen hibrit patates tohumu yüksek verim sağlamaktadır. Verimliliğinin yüksek olması sebebiyle üretim sektöründe tercihi yüksek olan çeşitlerden biridir.
Osmanlı’da patates var mı?
1850’li yıllarda Osmanlı topraklarında egzotik bir yiyecek olarak İstanbul’da satılan patates, 1890’lı yılların sonlarında yaygın olarak tanınmaya başlandı.
1 patatesten kaç patates çıkar?
1 patatesten kaç tane patates elde edilebilir? Şöyle ki: Tek bir patates ekildiğinde 3-25 adet yumru elde edilebilir. Ancak bazen patates göz sayısına göre parçalara ayrılıp doğru şekilde ekilirse bir patatesten 5 adet yumru elde edilebilir.
Ödemiş patatesi nereye ait?
Ege bölgesinde deri tulum peyniri sadece Ödemiş’te üretilmektedir. Yöre halkının “compir” adını verdiği ilçenin sarı patatesi sadece Ege bölgesinde değil tüm Türk pazarlarında görülebilen en meşhur tarım ürünüdür.
Mor patatesin farkı nedir?
Mor patateslerin antioksidan etkisi, bitkiye rengini veren antosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Bitkilere mor, kırmızı ve mavi renklerini veren antosiyanin pigmenti, mor patateslerde normal patateslere göre dört kat daha fazladır. Aslında, doğada bu kadar yüksek antosiyanin içeriğine sahip başka bir bitki bulmak zordur.
Türkiye yılda kaç ton patates üretiyor?
2.2. FAO’ya göre 2020 yılında patates üretimi 359 milyon ton, ortalama verim ise 2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Patates kızartması hangi ülkenin?
Fransız tarihçi Madeleine Ferriere’in bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre, bu yiyecek Fransız Devrimi’nden bir süre önce Paris’teki Pont Neuf’ta sokak satıcıları tarafından icat edildi. Bir diğer görüş ise patates kızartmasının Belçika’nın güneyindeki Namur’da icat edildiğidir.
Türkiye’de en iyi patates nerede yetişiyor?
Ülkemizde patates üretiminin en yoğun yapıldığı iller arasında Niğde Nevşehir İzmir Afyon ve Bolu yer almaktadır. Toplam patates üretiminin %39,5’i Niğde ve Nevşehir illeri tarafından sağlanmaktadır.
Patatesi ilk kim buldu?
Patatesten ilk kez 1590 yılında İsviçreli botanikçi Gaspard Bauhin botanik literatüründe söz etmiştir.